Spausdinti šį puslapį

August ir Ko, UAB

Vilniečių įrenginiai valo vandenį ir Sirijos kaliniams, ir Europos turtuoliams Vilniečių įrenginiai valo vandenį ir Sirijos kaliniams, ir Europos turtuoliams

August ir Ko, UAB

Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai August ir Ko

Vilniaus Juodojo kelio gatvėje įsikūrusi biologinių nuotekų valymo įrenginių gamykla užsienyje žinoma labiau nei Lietuvoje. Vilniečių pagaminti valymo įrenginiai iki krištolinio vandens skaidrumo išvalo buitines nuotekas, juos noriai perka Norvegija, Prancūzija, Vokietija – iš viso 44 šalys.

Susidomėjo kinai

Vilniečių gaminiais susidomėjo Pekino vandens ūkio ministras Shao Yanqingas, specialiai atvykęs į Lietuvos sostinę ir aplankęs Lietuvos gamintoją. "August ir Ko" sužibo viltis pasirašyti 210 mln. eurų kontraktą – kinai planuoja valyti vandenį lietuviškais įrenginiais besiplečiančio Pekino priemiesčiuose, kuriuose gyvens 5-7 mln. gyventojų, todėl Pekino miesto valdžia labai rūpinasi valymo technologijomis..

Pekino vandens ūkio metinė apyvarta siekia net 75 mlrd. Lt. Vilniaus įmonės "August ir Ko" savininkas Filionis Augustas gyrė kinų pasirinktą miestų vandens ūkio plėtros strategiją – ne tiesti brangiai kainuojančius centralizuotos kanalizacijos tinklus, o statyti lengvų konstrukcijų įrenginius, daug veiksmingiau išvalančius vandenį.

Verslininkas apgailestavo, kad Lietuvoje neatsisakoma keisti centralizuotos vandens ir kanalizacijos sistemos į ekonomiškesnę ir ekologiškesnę, kaip tai daroma Norvegijoje ir kitose Vakarų šalyse.

Išvalo net unitazo vandenį

„August ir Ko” vadovas drauge su jo įmonėje dirbančiu inžinieriumi slovaku sukūrė ir užpatentavo specialią vandens valymo technologiją, vadinamą VFL, kuri itin švariai išvalo net labai užterštą vandenį. Tikindamas, kad giriasi ne tuščiai, F.Augustas parodė Vokietijos laboratorijoje atliktų testų rezultatus. Per VFL valymo sistemą perbėgusio kanalizacijos vandens mėginyje Koli bakterijos išvalytos 99,9 proc. Tokio švarumo rodiklio dar niekam nebuvo pavykę pasiekti.

„Tai reiškia, kad vanduo visiškai švarus, nes 100 proc. yra sąlyginis, realiai neegzistuojantis rodiklis“, - aiškino verslininkas.

Įmonė baigia sukurti vandens valymo įrenginius, galinčius sukelti revoliuciją Lietuvos vandenvalos sistemoje. Vokietijoje testuojamas įrenginys, išvalantis nuotekų vandenį taip, kad jį galima naudoti buityje.

Vaizdžiai tariant, vienas šeimos narys pasėdi ant klozeto, nuleidžia vandenį, kitas jau tuoj gali praustis po dušu. Tuo pačiu, tik kruopščiai išvalytu vandeniu. Jis iš klozeto keliaus į valymo įrenginį, iš ten į buities reikmėms skirto vandens rezervuarus. Įsivaizduokite, kiek vandens, kurio atsargos planetoje senka, sutaupysime. Apsaugosime žemę nuo teršalų, kurie su kanalizacijos vandeniu patenka į gruntą. Vanduo judės uždaru ciklu.

Pasak F.Augusto, pasaulinės tendencijos yra aiškios. Mažėjant geriamojo vandens kiekiui pasaulyje, jis kaip niekada anksčiau tampa daug labiau vertinamas. Reikalavimai keliami nuotėkų valymo įrenginiams niekada nemažėjo, tik griežtėjo.

Šalys, kuriose vandens atsargos nedidelės, jį itin taupo ir vertina. Pagal užsakovo prašymą, „August ir Ko“ gali įdiegti papildomus priedus, tuomet išvalytą vandenį galima naudoti antrą kartą – skalbimui, dušui. Šių dienų technologijos sudaro galimybes pasistatyti namą su autonomiškai generuojančia vandens sistema, kurią kartais tereikia papildyti vandens kiekiu iš išorės.

Kaip sakė F.Augustas, „apie tokį dalyką anksčiau sunkiai buvo galima pagalvoti“.

Įsitvirtino Čekijoje

Anksčiau F.Augustas dirbo inžinieriumi viename Vilniaus miesto rajonų, daug sportavo, tapo dviračių sporto meistru. Savo įmonę jis įkūrė prieš 15 metų. Dabar „August ir Ko” dirba 100 darbuotojų. Savininkas teigė sukūręs socialią, kūrybiškumą skatinančią aplinką: kiekviename kabinete pastatyti akvariumai, darbuotojai skatinami premijomis.

"August" ir Ko yra viena nedaugelio nuotekų valymo įrenginių gamintojų pasaulyje ir vienintelė Baltijos šalyse, kurios gaminiai buvo tiriami Aacheno (Vokietija) laboratorijoje, buvo nustatyta, jog vilniečių įrenginiai vandenį išvalo itin kokybiškai. Radusi nišą rinkoje įmonės veikla sparčiai plėtėsi – bet ne tiek Lietuvoje, kiek užsienyje.

„Šiandien užimame 50 procentų Čekijos vandens valymo įrenginių rinkos, o Lietuvoje tik 30 proc. Lietuvoje valdžia mažai domisi vandenvalos naujovėmis“, - apgailestavo F.Augustas. Dar vienas vilniečių valdomas biologinių valymo įrenginių fabrikas veikia Slovakijoje. Lietuviai taip pat pastatė ir prižiūri vandens valymo įrenginius komplektuojančią įmonę Kolumbijoje.

Statė Sirijos kalėjimuose

Viena įdomiausių vilniečių investicijų buvo dabar pilietinio karo apimtoje Sirijoje. Šios šalies gyvenvietėse, prie individualių namų, Damasko oro uoste ir net kalėjimuose pastatyti vandenvalos įrenginiai pagal vilniečių technologijas. Visuose Sirijos kalėjimuose ir Damasko oro uoste pastatyti vilniečių vandens valymo įrenginiai.

"Tai jau buvo seniai, prieš 9 metus. Dykumose išsidriekusiai Sirijai vanduo yra brangenybė. Neseniai pas mus buvo atvykę svečiai iš Nigerijos, jiems kanalizacijos problema labai opi, nėra ten jokios sistemos. Būtų įdomu dirbti Afrikos rinkoje, manau, mes ir ten įsitvirtinsime", - tikisi F.Augustas.

Pagal įmonės planus, 2015-ųjų metų pradžioje Širvintų rajone turėtų išdygti aukščiausius BREEAM standartus atitinkantis gamyklos pastatas, kurio vertė, be žaliavų - 6 mln. eurų (apie 20 mln.Lt). BREEAM - tai labiausiai pasaulyje paplitęs pastatų poveikio aplinkai vertinimo metodas. BREEAM ženklas reiškia, jog statinys yra ypač palankus aplinkai, jos nežaloja.

Pirkti vilniečių technologiją ir gaminti tokius įrenginius pradėjo ir Kanada. „August ir Ko” įrengtomis didelėmis nuotekų valyklomis jau naudoja Maišiagalos (Širvintų r.) ir Sudervės (Vilniaus r.) miesteliai. Pats pigiausiais, standartinio 4 žmonių šeimos namui tinkamas vandens valymo aparatas kainuoja per tris tūkstančius litų. F.Augustas patartų rinktis brangesnį, bet žymiai veiksmingiau valantį per 5 tūkst. Lt kainuojantį įrenginį.

Parengta pagal: lrytas.lt; Vilniečių įrenginiai valo vandenį ir Sirijos kaliniams, ir Europos turtuoliams; Artūras Jančys; http://www.lrytas.lt/verslas/karjera-ir-rinkodara/vilnieciu-irenginiai-valo-vandeni-ir-sirijos-kaliniams-ir-europos-turtuoliams.htm?p=2#.UsEIgbS3CkE

 

August ir Ko - Viskas iš vienų rankų!
  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio