Spausdinti šį puslapį

Kokie stoglangiai yra tinkamiausi?

STOGLANGIAI: Kokie stoglangiai yra tinkamiausi? STOGLANGIAI: Kokie stoglangiai yra tinkamiausi?

ŠALTLITA, UAB

Po to kai buvo išrasti stoglangiai, gyvenimas namų palėpėse pasikeitė iš esmės, jos tapo šviesios ir jaukios. Mano manymu, tai labai svarbus išradimas stogų priedų srityje. Jei pasižiūrėtumėte kiek rinkoje siūloma stoglangių rūšių, suskaičiuotume virš 500 skirtingų modelių. Tai kaip gi išsirinkti tinkamiausią stogo langą? Šiuo straipsniu pabandysiu padėti Jums susigaudyti tarp gausybės stoglangių rūšių.

Jei nusprendėte susimontuoti stoglangį į savo stogą, pirmiausia turite žinoti koks nuolydis ir koks tarpas yra tarp gegnių. Jei atstumas tarp gegnių yra 60cm, o Jūs norite sumontuoti stoglangį kuris yra 78 cm pločio teks pjauti gegnes. Nors stogo langų gamintojai deklaruoja, kad visai nieko tokio pjaustyti gegnes, bet man tai nelabai patinka. Aš visiškai nenorėčiau, kad dėl stoglangių susilpnėtų stogo konstrukcija. Todėl visada rekomenduoju apsispręsti kokio dydžio norite stogo lango prieš montuojant stogo konstrukciją. Tokių atveju stogdengiai iš karto padarys tinkamus tarpus tarp gegnių ir Jūsų užsakyti stoglangiai puikiai įtilps tarp gegnių.

Dabar papasakosiu apie stogo nuolydžio svarbą stoglangiui. Jei stogas beveik plokščias (mažiau kaip 15 laipsnių), nuo jo labai lėtai slinks sniegas, o beslinkdamas jis užklius už stogo lango. Tokiu atveju tirpstančio sniego vanduo skverbsis tarp per stoglangį į kambarį. Todėl aš visada rekomenduoju stogo langą montuoti į didesnius kaip 20 laipsnių stogo nuolydžius, nepaisant to, kad  gamintojai dažniausiai leidžia minimalų 15 laipsnių nuolydį. Bet Jūs juk žinote, kokios tos mūsų Lietuviškos žiemos…


STOGLANGIAI: Kokie stoglangiai yra tinkamiausi?
Rinkoje galima rasti stoglangių skirtų ir visiškai plokštiems stogams, bet aš į juos žiūriu skeptiškai, nes tai yra naujiena ir jie dar nėra pilnai išbandyti mūsų klimato zonoje.

Jei stogo langą montuosite į vonią, virtuvę ar kitą patalpą, kur gali būti daug drėgmės, rekomenduoju rinktis modelius, kurių rėmas dengtas plastiku arba yra pats plastikinis. Tokie stogo langų modeliai ilgai tarnaus drėgnose patalpose, nesikraipys ir nereikės jų per lakuoti. Kituose gyvenamuose kambariuose tiks ir pigesni modeliai su mediniais lakuotais rėmais. Daugelis žmonių stebisi, kodėl modeliai su plastikiniais ar plastiku dengtais mediniais rėmais yra brangesni. Į šį klausimą sunku logiškai atsakyti, manau viską suformuoja rinka, nes vakarų Europoje žmonės perka tik tokius modelius ir gamintojas palaiko jų didesnę kainą.

STOGLANGIAI: Kokie stoglangiai yra tinkamiausi?

Sekantis punktas - tai stoglangio atsidarymo mechanizmas. Jei planuojate stogo langą montuoti tokiame aukštyje, kad pasiektumėte lango viršų, rinkitės modelius su rankena viršuje. Jei langas bus sumontuotas aukštai ir Jūs pasieksite tik apatinę lango dalį, rinkitės modelį su rankena apačioje. Aš asmeniškai labai vertinu stogo langus, kurių atsidarymo mechanizmas yra viršuje rėmo. Toks atidarytas langas atsidaręs, leidžia pasijusti taip tarsi būtumėte išėjęs į balkoną. Deja tokie stoglangiai būna šiek tiek brangesni už tuos, kurie tik vartosi per savo vidurinę ašį.

STOGLANGIAI: Kokie stoglangiai yra tinkamiausi?

Paskutinis ir pats svarbiausias stogo lango pasirinkimo punktas - termoizoliacija. Kadangi šiluma kyla į viršų, stogo langas turi būti kuo sandaresnis. Todėl visada rinkitės trijų stiklo paketus bei papildomai apšiltintus rėmus. Šitoje vietoje taupyti nerekomenduoju.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio