Spausdinti šį puslapį

Šildymo renovacija. Danfoss idėjos taupo šilumą daugiabučiuose

Šildymo renovacija. Danfoss idėjos taupo šilumą daugiabučiuose Šildymo renovacija. Danfoss idėjos taupo šilumą daugiabučiuose

ARTAKIJA, UAB

www.artakija.lt

Sąskaitos už šildymą ir renovacija daugiabučių gyventojams tapo kone aktualiausia šių dienų tema. Jie nori sutaupyti, bet paskolos namui renovuoti irgi gąsdina. Tačiau „Danfoss" specialistai siūlo paprastą ir nebrangią išeitį. Norėdami sumažinti šildymo sąskaitas gyventojai pamiršta, kad tai galima padaryti ne tik apšiltinus pastato sienas. Pirmiausia reikėtų pradeti nuo šilumos šaltinio - šildymo sistemos.

Akivaizdžiai sutaupyti galima, jeigu visa sistema veikia sklandžiai ir tolygiai, o energijos naudojama tiek, kiek reikia. Tačiau realybė dažniausiai kitokia. Trys ketvirtadaliai daugiabučių yra senos statybos. Kai sovietmečiu jie buvo masiškai statomi, pirmenybė teikta paprastesnei ir pigesnei vienvamzdei sistemai. Anuomet niekas negalvojo apie šildymo sąskaitas ir energijos taupymą.

Vieniems šalta, kitiems karšta

Pirmiausia daugumoje butų nėra galimybės reguliuoti radiatoriaus temperatūrą - jeigu per karšta, lieka atidaryti langą. Vis namai turi langų į skirtingas puses - šiaurę ir pietus ar rytus ir vakarus. Jeigu negalima reguliuoti kiekvienos patalpos temperatūros, saulėtą žiemos dieną pusėje kambarių bus per karšta.

Be to, daugiabučių termografinės nuotraukos rodo, kad namuose su vienvamzde sistema kur kas geriau šildomi viršutiniai butai, o apatinių gyventojai skundžiasi, kad jiems per šalta.

„Danfoss” specialistai pastebi, kad renovuodami daugiabučius gyventojai daugiausia dėmesio skiria sienoms šiltinti ir langams, o šildymo sistemą pamiršta. Kodėl? Atsakymas paprastas - žmonės mano, kad norint iš pagrindų atnaujinti šildymo sistemą teks keisti stovus, radiatorius - vadinasi, teks remontuoti patį butą ir tai nepadės sutaupyti.

„Jūs užsivelkate kailinius, tačiau nepaliekate sagų - jokios galimybės juos prasisegti saulėtą žiemos dieną. Mūsų patirtis rodo, kad po renovavimo daug butų yra peršildoma - gyventojai ima gyventi šilčiau, bet nedaug taupiau. Taip yra būtent dėl nesubalansuotos šildymo sistemos.

Gyventojai mėgaujasi 21-24 laipsnių temperatūra, o pašvietusi saulė kai kur patalpas sušildo ir iki 27 laipsnių, kai komfortiška temperatūra yra 20. Kiekvienas laipsnis padeda sutaupyti apie 5 proc. šilumos. Vien subalansavus sistemą sąskaitos bus 10-20 proc. mažesnės”, - aiškino „Danfoss" pardavimo vadovas Lietuvoje Darius Gagys.

Nereikia remontuoti buto

Pirmiausia problemą padėtų išspręsti butuose prie radiatorių įrengti „Danfoss” termostatiniai vožtuvai. Jie nėra brangūs ir labai paprastai sumontuojami, nereikia keisti pačios sistemos, jokio papildomo remonto - tik prie radiatoriaus prijungi kumščio dydžio įtaisą. Vožtuvai reguliuoja
radiatorius automatiškai reaguodami įkambario temperatūrą.

Sumontavus „Danfoss" termostatinius vožtuvus visuose butuose, patalpos būtų šildomos tolygiai - nesvarbu, kuriame aukšte jos yra.

Be to, termostatinius vožtuvus galima nustatyti taip, kad gyventojai patys negalėtų pasididinti temperatūros daugiau nei iki 20 laipsnių. Tuomet visiems gyventojams būtų garantuojamos vienodos komforto sąlygos.

Tiesa, norint subalansuoti viso namo šildymo sistemą vien termostatinių vožtuvų butuose neužteks. Būtina subalansuoti ir kiekvieną šildymo stovą. Tam „Danfoss” sukūrė unikalius balansuojamuosius vožtuvus, kurie reaguoja ne tik įpratekantį srautą, bet ir į jo temperatūrą.

Sąskaitos sumažėjo trečdaliu

Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Klaipėdos Lankininkų gatvėje esančio daugiabučio namo sienos - neapšiltintos, tačiau gyventojai šildymo išlaidas sumažino trečdaliu. Name buvusi sena vienvamzde sistema pakeista naujai irgi vienvamzde. Butuose įrengti nauji radiatoriai su termostatiniais vožtuvais, naujas šilumos punktas ir automatiniai balansuojamieji vožtuvai ant stovų.

O renovuoto daugiabučio Alytuje, Birutės gatvėje, gyventojų sąskaitos už šildymą sumažėjo tris kartus. Šiame name buvo apšiltintos sienos, „Danfoss” naujoviškai sutvarkė vienvamzdę šildymo sistemą. Butuose įrengti termostatiniai vožtuvai, o ant stovų - balansuojamieji vožtuvai.

Be to, gyventojams nereikėjo nei keisti radiatorių, nei montuoti naujų vamzdžių. „Danfoss” skaičiavimu toks sprendimas, garantuojantis, kad visi butai šils tolygiai, su visais darbais ir įranga kainuoja ne daugiau nei 1000 litų butui, o atsiperka vos per kelerius metus.

Lietuvos Rytas; Saulius JARMALIS LR korespondentas

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio