Spausdinti šį puslapį

Stogo kainos apskaičiavimo klaidos

Stogo kainos apskaičiavimo klaidos Stogo kainos apskaičiavimo klaidos

Prieš pirkdami stogo medžiagas, žmonės dažniausiai klausia, kiek kainuos stogo įrengimas. Stogo dangos konstrukcijos kaina priklauso nuo stogo dangų medžiagų ir papildomų elementų, reikalingų teisingai stogo dangai, kainos ir kiekio. Stogo dangų medžiagų kaina priklauso nuo tipo, gamintojo, modelio ir kartais nuo dangos spalvos ir nuo teisingo reikalingų medžiagų kiekio apskaičiavimo. Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama dažnai pasitaikančioms stogo sąmatų apskaičiavimo klaidoms.

Stogo kaina išsamiai aprašyta straipsnyje „Kiek kainuoja kokybiškas stogas?“. Bet finansinės stogo sąnaudos negali būti nustatytos be stogo plano ir tikslių jo elementų geometrinių matmenų: karnizo, kraigo, šlaitų nuolydžio, aukščio ir kt... Paprastai šie matmenys turėtų būti nurodyti projekte. Tačiau dažnai privataus namo, ypač kaime, statyba atliekama be atitinkamo projekto. Ir projekto matmenys ne visada gali atitikti tikrus duomenis. Tai yra viena pirmųjų klaidų skaičiuojant stogą. Šiuo atveju rekomenduojame išmatuoti visus stogo parametrus statybvietėje. Tai galima padaryti patiems arba pasikviesti specialistą matavimui.

Kita dažnai pasitaikanti klaida, kurią kartais daro su stogo dangomis dirbantys firmų darbuotojai sudarydami sąmatą, yra neteisinga stogo geometrija. Ir jei plano skalė yra nuo 1 iki 100, tada kiekvienas neapskaitytas centimetras virsta metrais, iš kurių susidaro tam tikras neapskaitytas plotas. Tokiu atveju tiesiog tam plotui  gali nepakakti medžiagų, kurias teks papildomai nusipirkti, vėl sumokėti už pristatymą. Tuo tarpu statybos bus prastovose, darbuotojai neturės darbo. Jei tuo metu prasideda krituliai (sniegas ar lietus), tai taip pat sukels nereikalingų problemų. O jei trūkstamos medžiagos nėra sandėlyje ją užsisakyti prireiks papildomo laiko. Visa tai gaišins laiką ir reikš nereikalingas išlaidas. Šiuo atveju patarimas yra toks: daugelis skaičiavimams naudoja specialias programas, tačiau norint apskaičiuoti būtinus parametrus, galite išsiversti su liniuote, matuokliu ir pagrindinėmis geometrijos žiniomis. To visiškai pakanka, norint preliminariai apskaičiuoti stogo plotą ir stogo elementų ilgius.

Sekanti klaida rengiant sąmatą yra būtinų papildomų elementų ir medžiagų, reikalingų stogo įrengimui  technologinių rezervų, tokių kaip pvz. „pjaustymai“ nepaisymas. Paprastai kiekvieną statybą lydi papildomas medžiagų sunaudojimas. Jų skaičius priklauso nuo medžiagos tipo ir stogo konfigūracijos sudėtingumo. Pavyzdžiui, tokiai medžiagai kaip metalinės čerpės, ant sudėtingo stogo dėl pjaustymų išnaudojama iki pusės viso padengimo ploto. Ir šioje vietoje iš nežinojimo, ar norėdami sumažinti numatomą projekto kainą, kai kurie pardavėjai į tai neatsižvelgia. Todėl jų sąmatą yra pigesnė. Bet kada stogo darbai artėja į pabaigą, paaiškėja, kad nepakanka būtinų medžiagų. Todėl vėl turite pirkti trūkstamas medžiagas, vėl sumokėti už pristatymą ir gaišti brangų laiką. Galiausiai „pigi“ sąmata pasirodo brangesnė nei kiti pasiūlymai, kuriuose iš pat pradžių buvo atsižvelgta į medžiagų sunaudojimą. Tačiau kartais trūkstamų medžiagų įsigyti gali būti sunku: medžiagos gali nebūti sandėlyje, todėl teks kurį laiką palaukti, kol jos bus gautos. Be to, pardavėjas gali atsisakyti jums tiekti dėl nedidelio kiekio ir turėsite lakstyti ieškodami kitų kompanijų.

Rekomendacija šiam atvejui: palyginkite faktinį stogo plotą ir stogo dangų medžiagų kiekį sąmatoje. Jei skaičiai šiek tiek skiriasi arba net sutampa, tokiu atveju yra priežastis abejoti tokio skaičiavimo teisingumu.

„Prisiminkite šiuos patarimus, kai perkate stogą. Ne visada pigus pasiūlymas reiškia, kad jis yra naudingesnis, o kartais ir atvirkščiai. Prieš pirkdami patikrinkite visus skaičiavimų skaičius. Ir lygindami skirtingų kompanijų sąmatas, nežiūrėkite į galutinę sumą, o palyginkite medžiagas ir komponentų kiekį. Pirkdami visas medžiagas tinkamu kiekiu ir vienoje vietoje, sutaupysite ieškodami trūkstamų medžiagų ir elementų, jums nereikės gaišti laiko, nervų ir pinigų papildomam pirkimui.

Į mūsų įmonę dažnai kreipiasi žmonės, patekę į minėtas situacijas. Bet mes dažnai negalime jiems padėti. Klientams, kurie pirko medžiagas iš mūsų įmonės, paprastai nereikia pirkti papildomų medžiagų. Bet kokiu atveju mes savo pasirūpiname ir suteikiame pagalbą iškilus klausimams. Tačiau žmonėms, kurie atliko skaičiavimus ir įsigijo stogą ne mūsų įmonėje, patariame kreiptis į įmonę, iš kurios buvo įsigytos medžiagos. Taigi pagalvokite, kas yra pelningiau: nusipirkti visą medžiagų rinkinį iš karto arba vėliau pirkti su papildomomis išlaidomis?“ – savo patirtimi dalijasi UAB „Arpekas“.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio