Spausdinti šį puslapį

Vamzdžių renovacija CIPP metodu leidžia nenutraukti jų eksploatavimo

Vamzdžių renovacija CIPP metodu leidžia nenutraukti jų eksploatavimo Vamzdžių renovacija CIPP metodu leidžia nenutraukti jų eksploatavimo

POŽEMINĖS LINIJOS, UAB (POLI)

www.poli.lt

Susidėvėjusių vamzdynų renovavimas visada keldavo didelių problemų. Norint pasiekti vamzdį, tekdavo atlikti sunkius žemės kasinėjimo darbus, kurie apriboja tiek eismą, tiek ir galimybes naudotis vamzdžiais remonto metu. UAB „Požeminės linijos“ taikomos betranšėjinės technologijos, ne tik leidžia išvengti šių problemų, bet ir žymiai greičiau atlikti darbus.

Vamzdžių aptaisymas iš vidaus – vietoje polimerizuojamais vamzdžiais – vienas efektyviausų vamzdynų renovacijos metodų, kurį Lietuvoje nuo 2012 metų ir taiko UAB „Požeminės linijos.
Pagrindinis renovavimui naudojamas gaminys – CIPP aptaisas – „rankovė“ yra gaminama taikant vyniojimo technologiją, kuri sukuria ištisinę, besiūlę struktūrą.

Vamzdžių renovacija CIPP metodu leidžia nenutraukti jų eksploatavimo. Susidėvėjusių vamzdynų renovavimas visada keldavo didelių problemų. Norint pasiekti vamzdį, tekdavo atlikti sunkius žemės kasinėjimo darbus

Nereikia kasimo darbų

CIPP metodas yra naudojamas suirusių savitakinių ir slėginių vamzdynų atnaujinimui, kai leidžiama tik minimaliai sumažinti senojo vamzdžio skersmenį, bet tuo pačiu būtina atstatyti mechaninį vamzdžio atsparumą. Vamzdžių aptaisymo iš vidaus metodo privalumai ypač svarbūs vietovėse, kur absoliučiai nepageidaujami ar neįmanomi jokie žemės kasinėjimo darbai.

UAB „Požeminės linijos“ meistrai atliekant vamzdynų renovaciją vietoje polimerizuojamais vamzdžiais, į renovuojamą vamzdį įtraukia ir išpučia epoksidinėse dervose išmirkyto audinio „rankovę“, kuri po polimerizavimo sukietėja ir naudojama kaip naujas vamzdis. Dervų polimerizacija gali būti terminė arba šviesos. Pirmuoju atveju yra panaudojama karšto vandens arba garų šiluma, o atliekant šviesos polimerizaciją naudojamas švitinimas ultravioletiniais spinduliais.

CIPP „rankovė“ atstoja vamzdį

Pagrindinis renovavimui naudojamas gaminys – CIPP aptaisas – „rankovė“, gaminamas taikant vyniojimo technologiją, kuri sukuria ištisinę, besiūlę struktūrą.

Kiekvienai renovuojamai atkarpai gamykloje yra pagaminama ir supakuojama reikiamo ilgio, reikiamo skersmens ir reikiamo sienelės storio „rankovė“. Iš gamyklos ji atvežama į statybvietę visiškai paruošta instaliuoti. Pagrindiniai gaminio struktūriniai komponentai yra: keliais sluoksniais suvyniotas, dervose išmirkytas sustiprintas stiklo audinys, kuris po rankovės instaliavimo ir dervų polimerizacijos tarnauja kaip naujai suformuoto vamzdžio karkasinė, apkrovas laikanti, dalis.

Gaminio sudėtyje – atsparios deformacijai medžiagos

Dėl komponentų, įmaišytų į dervų sudėtį, ji pasižymi savybe polimerizuotis (sukietėti) veikiant jas ultravioletinių spindulių šviesa. Tuomet ji tampa itin atspari deformacijai. Išorinė daugiasluoksnė kombinuota apsauginė plėvelė saugo dervose išmirkytą audinį transportuojant. Ši plėvelė atlieka apsaugos nuo stirenų išsiskyrimo į aplinką funkciją bei apsaugo dervas nuo gruntinio vandens poveikio renovuojamame vamzdyje – iki jų polimerizacijos proceso pabaigos.

Vidinė apsauginė plėvelė skirta apsaugoti nuo „rankovės“ vidinių stiklo audinio sluoksnių sulipimo iki jos išpūtimo ir polimerizacijos proceso pabaigos. Suformavus naują vamzdį, ji yra išimama. Atlikus „rankovės“ UV polimerizaciją, gaunama medžiaga, pasižyminti ypatingai dideliu atsparumu deformavimui.

Renovacija vyksta keliais etapais

„Požeminės linijos“ meistrai vamzdyno renovacijos procesą atlieka keliais etapais. Pirmiausiai tai paruošiamieji darbai – kai išplaunamos renovuojamų vamzdynų dalys ir atliekama televizinė diagnostika. Norint parinkti reikiamą „rankovės“ sienelės storį, įvertinamas vamzdžio susidėvėjimo lygis bei eksploatavimo sąlygos.

Antrojo etapo metu į renovuojamą trasą yra įtraukiama apsauginė PE plėvelė. Ši plėvelė atlieka dvi funkcijas: pirmiausia ji apsaugo CIPP „rankovę“ nuo galimo pažeidimo bei sumažina trintį traukiant „rankovę“ į vamzdį.

Po to CIPP „rankovė“ įtraukiama į renovuojamą vamzdyno atkarpą ir išpučiama. „Pučiant orą, „rankovė“ išsipučia ir priglunda prie esamo vamzdžio. Vaizdo kamera patikrinama, ar CIPP „rankovė“ visu ilgiu įgavo reikiamą formą, ar nesusiformavo raukšlės. Tuomet pradedamas pilnai automatizuotas polimerizacijos procesas.

Polimerizacijos metu į technologinę įrangą pirmiausiai suvedami reikiamų parametrų duomenys. Po to UV lempų vežimėlis juda nustatytu greičiu per visą renovuojamos atkarpos ilgį, už savęs palikdamas jau sukietėjusią „rankovę“.

Baigus polimerizacijos procesą, demontuojama įranga ir „rankovei“ dar nespėjus pilnai atvėsti, išimama vidinė plėvelė. Belieka šuliniuose nupjauti perteklines CIPP „rankovės“ dalis bei, panaudojant cementinius ar epoksidinius mišinius, užsandarinti sujungimo siūlę tarp šulinio ir CIPP „rankovės“. Tuomet instaliacijos procesas yra baigtas, vamzdis atnaujintas tolimesnei eksploatacijai.

„Požeminės linijos“ CIPP metodą sėkmingai naudoja įgyvendinant daugybę vamzdynų renovacijos projektų. Verta paminėti užsakovo UAB „Vilniaus vandenys“ Goštauto g. – Upės g. nuotekų kolektoriaus ruožo rekonstrukcijos projektą, Vilniaus mieste, kurio metu atlikti diukerio per Neries upę Goštauto g. – Upės g. – nuotekų siurblinės rekonstravimo darbai. Taip pat užsakovo „Aukštaitijos vandenys“ vamzdynų renovacijos darbus Panevėžyje ir daugelį kitų objektų visoje Lietuvoje.

Straipsnis parengtas pagal: Statybunaujienos.lt. Renovuoja vamzdžius, nenutraukdami jų eksploatavimo.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio