Spausdinti šį puslapį

Perdanga TERIVA LIGHT – lengva ir greitai surenkama

Perdanga TERIVA LIGHT – lengva ir greitai surenkama Perdanga TERIVA LIGHT – lengva ir greitai surenkama

PREFABETA, UAB

www.teriva.lt

Įmonės UAB „Prefabeta“ Lietuvoje gaminamos surenkamos perdangos „TERIVA“ – sijų ir blokelių perdangos, kurios susideda iš lengvų gelžbetonio sijų su erdvine plieno santvara, tuščiavidurių betoninių ar EPS blokelių bei monolitinio betono, kuris yra liejamas statybos aikštelėje.

Šias perdangas galima naudoti gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų statybose, kurių kintamosios technologinės apkrovos, priklausomai nuo perdangos tipo, gali būti nuo 4,0 iki 9,4 kN/m2. Perdanga „TERIVA“ – vienas geriausių sprendimų rekonstruojant pastatus. Tokios perdangos tinkamiausios, kai reikia atlikti senesnio pastato rekonstrukciją, vengiant apsunkinti jo esamas sienų ir pamatų konstrukcijas. „TERIVA“ perdangos elementus galima įnešti tiesiog pro langą ar duris, net esant pastato stogui.

„TERIVA LIGHT“ – tai perdanga, kurį surenkama taip pat, kaip ir klasikinė perdanga „TERIVA“, tik jos montavimui naudojami polistireninio putplasčio blokeliai.

Paprastesnė architektūra ir energinis namo efektyvumas

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Pastatų energinio naudingumo sertifikavimo ekspertai statantiems A+ ir A++ klasės bei pasyvius namus pataria rinktis kuo paprastesnę namo architektūrą – kuo mažiau kampų, erkerių, laužytų linijų, tuo lengviau pasiekti aukštą energinio efektyvumo klasę. Šlaitinis stogas sudėtingesnis, jo plotas didesnis, didesni šilumos nuostoliai. Nereikėtų užmiršti nekalbant apie įrengimo sudėtingumą ir darbo bei medžiagų sąnaudas.

Dėl sandarumo, mažesnio medžiagų kiekio bei paprastesnio įrengimo tiems, kurie stato modernų ir šiltą namą, verta rinktis plokščią arba sutapdintą (kai perdanga ir stogo plokštuma yra viena konstrukcija) stogą.  

„TERIVA LIGHT“ – sandari ir šilta stogo konstrukcija, tinkanti A, A+ ir A++ klasės pastatams

Tarpaukštinių perdangų ir plokščių stogų įrengimui itin tinkamos UAB „Prefabeta“ gaminamos „TERIVA LIGHT“ putplasčio blokelių perdangos. Šios perdangos lengvos, surenkamos be kranų ir kėlimo mechanizmų, šiltos ir taupios.

Lyginant bendrą viso plokščio stogo konstruktyvo su gelžbetonio perdanga šiluminę varžą su surenkama polistireninio putplasčio blokelių perdangos varža, tokiai pat varžai pasiekti apšiltinimui reikia 10 cm mažesnio termoizoliacijos sluoksnio. Žinant stogo plotą, nesuku apskaičiuoti medžiagų kainos skirtumą, reiktų dar atimti darbo sąnaudas: naudojant surenkamas perdangas nereikia klojinių, sunkios technikos. O lengvą surenkamą „TERIVA LIGHT“ perdangą galima susimontuoti patiems, reikalingas tik betono sluoksnis, kuris sujungia ir sutvirtina visus perdangos elementus.

Plokščio stogo perdangos „TERIVA LIGHT“ konstrukcija

Perdangos „TERIVA LIGHT“ konstrukcija paremta liktinių klojinių principu, klojinio užpildas – polistireninis putplastis, kuris, užpylus perdangą betonu, lieka perdangos viduje. Šios perdangos komplektuojamos iš lengvų gelžbetoninių sijų su erdvine plieno santvara ir trapecijos formos EPS100 blokelių, ant šių elementų statybos aikštelėje pilamas betono sluoksnis.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Perdangos konstrukcija su putplasčio blokeliais lengva (EPS blokelio svoris 2 kg, perdangos svoris 190 kg/kv.m), šilta (R 3,088kv.m K/W), turi gerą garso izoliaciją, surenkama rankomis, nereikalingi kranai ar kita kėlimo įranga.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad tokia perdanga pernelyg lengva, tačiau taip nėra. Užliejus betoną, suformuojama tvirta ir sandari monolitinė konstrukcija. Prireikus į siją gali būti įdėta papildoma armatūra, be to, kas 2 metrai formuojama skirstomoji briauna, kuri tolygiai paskirsto apkrovas. Galima perdangos apkrova – nuo 4,8 iki 9,4 kN/kv.m (be nuosavo perdangos svorio).

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Sijų galai, priklausomai nuo jų ilgio, 8-15 cm ilgiu dedami ant mūro ar kitos medžiagos sienos, užpylus betoną perdanga susijungia su siena, taip išgaunamas vientisas monolitinis elementas, kuris yra sandarus ir gerai laiko apkrovas.

Perdangai sujungti su pastato konstruktyvu formuojamas gelžbetoninis vainikas, įtvirtinantis perdangą sienoje. Jis įrengiamas kartu su perdanga. Vainiko armatūros strypai rišami prie sijų armatūros, iš apačios įrengiamas klojinys. Vainikas formuojamas tokio pat aukščio, koks yra perdangos aukštis.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Išoriniu perimetru formuojant vainiką perdangos aukštyje, galima mūryti siauresnius blokelius, tokiu atveju klojinys nereikalingas, darbai vyksta greičiau ir sutaupoma betono. Jei tai sutapdinto stogo perdanga, parapetas mūrijamas išliejus perdangą, po to stogas ir parapetas dar papildomai apšiltinami. Kol vyksta perdangos montavimo darbai, ji iš apačios turi būti laikinai paremta, parėmimai nuimami praėjus dviem savaitėms nuo betono užpylimo. Apėjimai apie laiptų angas, kaminus, infrastruktūros vamzdžius formuojami taip pat kaip ir vainikai – sumontavus armatūrą tarpai užpilami betonu.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Surinkta konstrukcija – blokeliai, sijos, vainikas – užliejami C20/25 markės betonu. Susidaro sandari, vientisa monolitinė konstrukcija, tolygiai paskirstanti apkrovas sienoms, nesusidaro taškinių apkrovų, dėl to sienos netrūkinėja netgi tuo atveju, jei pamatas sėda netolygiai.

Atliekant sandarumo testą matyti, kad tokioje monolitinėje sienų ir perdangos sandūroje, kuri įrengiant tradicines gelžbetonio perdangas įprastai yra silpna vieta, nesusidaro šilumos tilteliai. Naudojant ne surenkamų blokelių perdangą, o įprastą gelžbetonio plokštę, ji dedama ant skiedinio, kurio struktūra skiriasi nuo gelžbetonio struktūros – skirtingų medžiagų sandūroje susidaro šilumos tiltelis. Naudojant surenkamų blokelių perdangą, vainiko betonas ir perdangą gaubiantis betonas yra vientisas, taip išvengiama šilumos tiltelių. Skaičiuojant energinį efektyvumą A+ ir A++ klasės pastatuose tai gana svarbu.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Jeigu įrengiama plokščio stogo perdanga, prieš betonavimą visame stogo plote, pakėlus min. 1 cm nuo paviršiaus, montuojamas 4 mm (150x150) betono armavimo tinklas.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Perdangos „TERIVA“ montavimo galimybės

Perdangą „TERIVA LIGHT galima sumontuoti ir be atskiro projekto, nes kiekvienas perdangos pirkėjas su perdangos gaminiais gauna brėžinį – montavimo schemą, kurioje yra detalus perdangos elementų išdėstymas ir montavimo aprašymas, o jei yra neaiškumų, įmonės specialistai profesionaliai pakonsultuoja. Putplasčio blokelių perdanga montuojama taip pat kaip ir tuščiavidurių blokelių „TERIVA“ 4,0/1 perdanga, galima vadovautis jos montavimo instrukcija. Jei reikalinga nestandartinė perdanga, UAB „Prefabeta“ inžinieriai pirkėjui pateikia projektą. Šiame projekte nurodomas perdangos sijų išdėstymas, parėmimo vietos, vainiko ir skirstomųjų briaunų armatūra, papildomos sustiprinimo vietos, apėjimų prie laiptų angų, kaminų, armavimas bei kiti perdangos montavimo mazgai.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

Perdangos „TERIVA LIGHT“ šiluminė varža – 3,088 kv.m K/W – ir tai yra šilčiausia ir lengviausia perdanga, kokią tik galima rasti šiandieninėje Lietuvos statybinių medžiagų rinkoje. Dar vienas vientisos perdangos su viduje integruotu putplasčiu pranašumas – gera garso izoliacija, vaikštant nejuntama vibracija ir lingavimas. Didžiausias galimas putplasčio blokelių ir gelžbetonio sijų tarpatramio ilgis šiek tiek trumpesnis už ilgiausią siją – apie 8,4 m. Įrengiant „TERIVA“ perdangą, galimas iki 1 m išsikišimas į išorę, ant kurio įrengiamas balkonas. Platesniam balkonui gali prireikti papildomų atramų. Kaip minėta, surinkta perdanga užliejama betonu, jis suvibruojamas, išlyginamas ir paliekamas džiūti 2 savaites, jei temperatūra žemesnė – šiek tiek ilgiau.

Perdanga TERIVA ir stogas su integruota termoizoliacija

UAB „Prefabeta“ – oficialus ir vienintelis „TERIVA“ perdangos gamintojas Lietuvoje. Nuo 2002 m. įmonė tobulina ir gerina šio gaminio kokybę.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio