Spausdinti šį puslapį

Tvenkinių iškasimas ir įrengimas pelkėtose vietose: Ar įmanoma pelkę paversti tvenkiniu?

Tvenkinių iškasimas ir įrengimas pelkėtose vietose: Ar įmanoma pelkę paversti tvenkiniu? Tvenkinių iškasimas ir įrengimas pelkėtose vietose: Ar įmanoma pelkę paversti tvenkiniu?

Kasybos technika, UAB

Pelkėtos vietos žavi nebent gamtos tyrinėtojus. Tuo tarpu daugelis pelkėtų vietų savininkų suka galvas, kaip šias sunkiai įžengiamas žemes kuo geriau pritaikyti savo poreikiams. UAB ,,Kasybos Technika'' šią vasarą pradėjo siūlyti naują paslaugą - tvenkinių iškasimą ir įrengimą pelkėtose vietose.

Svarbiausia gruntas

Tvenkinių įrengimas pelkėtose vietose turi vieną labai svarbų privalumą - tinkamai įrengtas tokiose vietose tvenkinys bus visada pilnas nuolat atsinaujinančio vandens. Mat pelkės susidaro ten, kur nuolat trykšta šaltiniai ar dėl kitų priežasčių renkasi vanduo. Tiesa, tvenkinių iškasimas pelkėtose vietose specifinis, reikalaujantis tiek žinių, tiek specialios technikos. Siekiant, kad investicijos atsipirktų ir pelkėtose būtų galima džiaugtis kokybišku tvenkiniu su švariu ir skaidriu vandeniu, pirmiausiai reiktų ištirti gruntą. Tvenkinio kokybė priklauso nuo grunto t.y. pelkei būdingų durpių sluoksnio. Norint turėti gerą tvenkinį reikia iškasti visas durpes - tik tokiu atveju tvenkinyje vanduo bus švarus ir greitai nedumblės. Tačiau tenka susidurti ir su tokiomis pelkėmis, kuriose durpių sluoksnis sudaro ir 20 - 30 metrų. Tokiu atveju visų durpių fiziškai nepavyks iškasti arba tai taps finansiškai neatsiperkančiu sprendimu. Dėl šių priežasčių UAB ,,Kasybos Technika'' rekomenduoja prieš pradedant darbus pelkėtose vietose atlikti grunto tyrimus, kurie parodys, koks yra durpių sluoksnio gylis bei koks gruntas slypi po juo.

Ar įmanoma pelkę paversti tvenkiniu?

Susitvarkys tik profesionalai

UAB ,,Kasybos Technika'' patirtis parodė, kad tvenkinio kasimas pelkėtose vietose yra labai sudėtingas procesas. Pirmiausiai dėlto, kad turi būti naudojamos specialios kasimo technologijos, būdai bei technika. Pelkių kasimas yra ypatingai rizikingas, nes rizikuojama, kad naudojama technika nuslys ir paskęs akivaruose ar klampiose durpėse, todėl tvenkinių kasimui pelkėse supilami keliai, kad technika galėtų tvirčiau atsistoti, bei naudojami plaustai.

Pelkėtose vietose iškastų tvenkinių krantų ir pliažų formavimas nesiskiria nuo tradicinių tvenkinių. Tvenkinio maudymosi vietoje užpilama žvyro ir smėlio sluoksniu - jis apsaugos ir nuo vandens augmenijos suvešėjimo seklumoje. Žvyruoti viso kūdros dugno nebūtina - jei ketinama veisti žuvis, joms stigs pašaro. Vandens tvenkinio pakrantėje būtina pasėti mažiausiai metro pločio apsauginę žolės juostą, o jei yra vietos - ir plačiau. Ji atliks ir sanitarinį vaidmenį - į kūdrą patenkantis lietaus vanduo apsivalys, nesuplauks jo nešami teršalai.

Ar įmanoma pelkę paversti tvenkiniu?

Vandens priežiūra

Tvenkinių priežiūra pelkėtose vietose turi būti pastovi, todėl UAB ,,Kasybos Technika'' rekomenduoja nepagailėti investicijų vandens telkinio dugno paruošimui. Neiškasus visų durpių, tvenkinyje vanduo bus tamsus ir drumstas, vandens telkinys praras rekreacinę vertę ir tiks nebent karosams auginti. Laikui bėgant tvenkinys pradės dumblėti ir ims želti įvairūs augalai. Taip pat negalima užlieti žemės ploto, kuriame likę medžiai ir krūmai, net ir jų šakos ar kelmai. Augmenijos liekanos pūva, naudodamos vandenyje esantį deguonį, todėl teks dažniau valyti telkinį. Tvenkinio pakrantes taip pat reiktų bent kas porą metų išvalyti.

Aplinkosaugos dokumentuose numatyta, kad dirbtinio vandens telkinio įrengimas gali būti laikomas nesudėtinga statyba, jei kasama iki 3 arų ploto kūdra. Ją nuosavoje žemėje būtų galima įsirengti be jokių leidimų. Tačiau prieš planuojant darbus, būtina pasitikrinti, ar pelkės nepriklauso saugomoms teritorijoms ir jose galima žmogaus veikla. Todėl net ir įsirengiant mažą kūdrą, įmonė rekomenduoja apsilankyti savivaldybėje ir suderinti veiksmus su aplinkos apsaugos specialistais.

Ar įmanoma pelkę paversti tvenkiniu?

Daugiau informacijos besidomintiems dirbtiniais vandens telkiniais suteiks UAB ,,Kasybos Technika'' specialistai.

  • šrifto dydis
Pasidalink:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Joomla SEF URLs by Artio